Σε μια νέα φάση μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019 η προστασία της υγείας των αθλητών, αφού καθιερώνεται η υποχρεωτική κάρτα υγείας αθλητή για τον σωματειακό αθλητισμό σε όλα τα αθλήματα. Όλοι οι αθλητές και αθλήτριες θα εξετάζονται από καρδιολόγο, που θα δίνει τη συγκατάθεσή του ή όχι για να συνεχίσουν να γυμνάζονται και να αγωνίζονται, κι αυτό έγινε με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία, που προχωράει στο συγκεκριμένο μέτρο, ενώ ούτε στις ΗΠΑ είναι υποχρεωτικό το καρδιογράφημα για τους αθλητές.
«Είναι τουλάχιστον θλιβερό το 2018 σε μια εποχή που θέλουμε ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, να αθλείται, που προσπαθούμε να ξαναστήσουμε τις αθλητικές μας υποδομές, να ξαναζωντανέψουμε τα προγράμματα άθλησης για όλους, να έχουμε μόνο στον Νομό Αττικής 48 αιφνιδίους θανάτους ανά έτος νέων ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη» επεσήμανε στη χθεσινή σχετική συνέντευξη τύπου στην ΕΟΕ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και συνέχισε: «Σκοπός μας είναι να μην κινδυνεύει -ή τουλάχιστον να πάρουμε όσα μέτρα είναι δυνατόν ώστε να μην κινδυνεύσει- η υγεία κανενός παιδιού μας, κανενός νέου ή μεγαλύτερου αθλητή. Είναι το πρώτο βήμα, προφανώς θα υπάρξουν και δυσκολίες, μουρμούρες και δυσλειτουργίες, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω και νομίζω ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανούν τα επόμενα χρόνια».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανέφερε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αναβαθμισμένης παρέμβασης στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας και εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με νοσοκομεία που έχουν εμπειρογνωμοσύνη στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό εθνικό σχέδιο πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους ανθρώπους και στους αθλητές οφείλεται συνήθως σε αδιάγνωστες και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, σε γονιδιακές μεταλλάξεις που ευνοούν μια ευρύτερη κατηγορία νοσημάτων, τις λεγόμενες αρρυθμιογόνες μυοκαρδιοπάθειες».
Ο ειδικός καρδιολόγος γιατρός Άρης Αναστασάκης, επικεφαλής στην ομάδα εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόσθεσε: «Τα νοσήματα που πλήττουν τους νέους ανθρώπους έχουν πρώτη εκδήλωση τον αιφνίδιο θάνατο. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου, στον οποίο πρέπει να φτάσουμε εμείς πρώτοι, πριν φτάσει ο θάνατος. Η παρέμβασή μας αυτή έχει ένα νέο στοιχείο. Εκεί όπου υπήρχε μια χαλαρότητα για το τι είναι ο προαγωνιστικός έλεγχος, έρχεται η Πολιτεία και λέει ότι ο προαγωνιστικός έλεγχος θα περιλαμβάνει αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα κι αυτό το κάνω νόμο».
Αυγή